Helsingin Saskiat Tammisaaressa ja Fiskarsissa 30.8.2024

Saskioiden syyskausi käynnistyi reippaalla retkellä Tammisaareen ja Fiskarsiin.

Kohteita oli useita ja lähtijöitä bussilastillinen. Runsaan osallistujajoukon johdosta osa opastuksista hoidettiin puolitetuin ryhmin.

Ensimmäinen kohde Tammisaaressa oli taiteentalo Chappe, joka sijaitsee Tammisaaren historiallisessa kulttuurikorttelissa ja josta on maanalainen yhteys mm. Raaseporin museoon.

Chappessa oli koko ryhmälle yhteinen opastuskierros näyttelyihin Making Art In My Dreams ja Kuunteleva silmä.

Chappesta puolet ryhmästä siirtyi Villa Skeppetiin – arkkitehti Alvar Aallon taidehistorioitsija / kirjailija Göran Schildtin kodiksi suunniteltuun rakennukseen. Suunnittelun innoituksena on toiminut Schildtin laajasti tunnettu viehtymys purjehdukseen ja Välimeren kulttuuriin.

Toinen puoli ryhmästä siirtyi tässä vaiheessa Raaseporin museon Helene Schjerfbeckin elämää ja taidetta esittelevään pysyväisluonteiseen näyttelyyn.

Näissä molemmissa oli etukäteen varatut opastukset ryhmille.

Tämän jälkeen oli aika suunnata sulattelemaan ja jakamaan kokemuksia yhteisen lounaan äärelle ravintola Fyreniin Tammisaaren Pohjoissatamaan.

Lounaan jälkeen jakautuminen taas ryhmiin niin, että nyt toinen ryhmä puolestaan Villa Skeppetiin ja toinen puoli Schjerfbeckille.

Näiden opastusten jälkeen siirryttiin Tammisaaresta Fiskarsiin noin 30 km ajomatkan päähän.

Fiskarsin ensimmäinen kohde oli Karin Widnäsin-keramiikkastudio, jonne tutustuttiin yhdessä ilman erillistä opastusta.

Studiolta siirtyminen 30. juhlavuotta viettävän taiteilijaosuuskunta Onoman kesänäyttelyyn Hauras, jossa oli koko porukalle yhteinen opastus.

Retkipäivän kuljetusjärjestelyt hoituivat erinomaisesti aamun lähdöstä illan paluuseen ja kaikesta sillä välillä Tilausliikenne Raasepori Oy bussifirman erinomaisen kuljettajan ammattitaidolla sekä mielenkiintoisilla ja piristävillä väliopastuksilla.

Päivän aikataulu oli tiivis ja ohjelma monipuolinen ja runsas, mutta hyvin toimiva yhden päivän pakettiin.

Tämän erittäin antoisan ja innostavan päivän jälkeen on mukava suunnata kohti energistä syksyä ja Saskian tulevia tapahtumia.

Kuvat: Kartimo Leena

saskia_kuva